HDL (καλή), LDL (κακή) χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Χοληστερόλη: Το καλό και το κακό
Δύο τύποι λιποπρωτεϊνών μεταφέρουν χοληστερόλη από και προς τα κύτταρα. Το ένα είναι λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL. Η άλλη είναι λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή HDL. Μια δοκιμή μετρά την ποσότητα κάθε τύπου χοληστερόλης στο αίμα σας.
LDL (κακή) χοληστερόλη
Η LDL χοληστερόλη θεωρείται η «κακή» χοληστερόλη, επειδή συμβάλλει στη συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες ( αθηροσκλήρωση ). Αυτό περιορίζει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής , εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής αρτηριακής νόσου (PAD).
HDL (καλή) χοληστερόλη
Η HDL χοληστερόλη μπορεί να θεωρηθεί ως «καλή» χοληστερόλη επειδή ένα υγιές επίπεδο μπορεί να προστατεύσει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το HDL μεταφέρει LDL (κακή) χοληστερόλη μακριά από τις αρτηρίες και πίσω στο ήπαρ, όπου η LDL διασπάται και περνά από το σώμα. Αλλά η χοληστερόλη HDL δεν εξαλείφει πλήρως τη χοληστερόλη LDL. Μόνο το ένα τρίτο έως το ένα τέταρτο της χοληστερόλης στο αίμα μεταφέρεται από HDL.
Τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι ο πιο κοινός τύπος λίπους στο σώμα. Αποθηκεύουν υπερβολική ενέργεια από τη διατροφή σας.
Ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη συνδέεται με συσσώρευση λιπών στα αρτηριακά τοιχώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.