Ιατρικες Υπηρεσιες

Σκοπός είναι η σωστή διάγνωση, η έγκαιρη αντιμετώπιση και η εφαρμογή της καταλληλότερης θεραπείας.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ, ECG)

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας. Είναι μια ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση, που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη διάγνωση πολλών κοινών καρδιακών προβλημάτων σε άτομα όλων των ηλικιών και για την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σας.

 • Ποιος χρειάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα;
  Μπορεί να χρειαστείτε ΗΚΓ, εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

  • Πόνο στο στήθος
  • Ζάλη ή σύγχυση
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • Γρήγορο παλμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αδυναμία, κόπωση ή μείωση της ικανότητας άσκησης.

  Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να κάνετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα.

  Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα προσδιορίζουμε ή να εντοπίζουμε:

  • Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες)
  • Προβλήματα στις αρτηρίες στην καρδιά σας (στεφανιαία νόσος) προκαλούν πόνο στο στήθος ή καρδιακή προσβολή
  • Αν είχατε προηγούμενη καρδιακή προσβολή
  • Πόσο καλά λειτουργεί ο βηματοδότης σας
 • Tί προετοιμασία χρειάζεται;
  Καμία. Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα (ΗΚΓ) γίνονται στο ιατρείο, στην κλινική ή στο δωμάτιο του νοσοκομείου, αλλά και στα χειρουργεία και σε ασθενοφόρα.
 • Πώς γίνεται η εξέταση;

  Ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση. Ο ιατρός βρέχει ελαφρά την εσωτερική επιφάνεια των καρπών, των αστραγάλων και συγκεκριμένες θέσεις στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα. Στις περιοχές αυτές τοποθετεί ηλεκτρόδια τα οποία καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Κατά την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να είναι ακίνητος και να αποφεύγει τις βαθιές εισπνοές. Η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς τυπώνεται σε καταγραφή.

  Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως έξυπνα ρολόγια (smart watches) προσφέρουν παρακολούθηση ΗΚΓ. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς.

 • Είναι ασφαλές;
  Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη, ακίνδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά.

Υπερηχογράφημα Καρδίας (Triplex)

Ένα διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, ή triplex καρδιάς όπως επίσης λέγεται, είναι μια ανώδυνη εξέταση που εκμεταλλεύεται τα ανακλώμενα από την καρδιά κύματα υπερήχων για να δημιουργήσει μια εικόνα της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων.

 • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ;
  Οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας (2,5 – 5 MHz) που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να αντιληφθεί, μπορούν όμως να εκπεμφθούν και να ανιχνευθούν από ειδικά μηχανήματα.
  Με τη βοήθεια των υπερήχων ο ιατρός μπορεί να δει το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς και να εκτιμήσει τη λειτουργία των κοιλοτήτων και των βαλβίδων της. Οι δυνατότητες που προσφέρει το υπερηχογράφημα καρδιάς είναι πολλές, αφού μπορούν να εντοπιστούν περιοχές της καρδιάς που δεν συσπώνται ικανοποιητικά λόγω στεφανιαίας νόσου, να σημειωθούν τυχόν βλάβες των βαλβίδων, να εντοπιστούν μη φυσιολογικές επικοινωνίες μεταξύ των κοιλοτήτων και άλλα.
 • ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ;
  Οι ενδείξεις για την ανάγκη να υποβληθεί κάποιος ασθενής σε υπερηχογράφημα καρδιάς είναι πολλές. Η διερεύνηση από τον ιατρό κάποιου συμπτώματος που πιθανώς παραπέμπει σε καρδιακή νόσο ή η παρακολούθηση για την ανταπόκριση στην χορηγούμενη θεραπεία είναι δύο συχνοί λόγοι για τους οποίος ο ιατρός θα συστήσει υπερηχογράφημα καρδιάς. Σε υπέρηχο καρδιάς υποβάλλονται επίσης βρέφη και παιδιά για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών ή διερεύνηση φυσημάτων που ακούει ο ιατρός κατά την κλινική εξέταση.
 • ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

  Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια ανώδυνη εξέταση που διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά, ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος ανάσκελα ή στο αριστερό του πλάι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Με τη χρήση μικρής ποσότητας gel το οποίο βοηθάει στην καλύτερη αγωγή των υπερήχων, ο ιατρός πιέζει τον ηχοβολέα σταθερά στο στήθος του ασθενούς και με μικρές κινήσεις απεικονίζει την καρδιά από διάφορες γωνίες. Ο ηχοβολέας εκπέμπει κύματα υπερήχων τα οποία ανακλούνται από τις διάφορες δομές της καρδιάς και ανιχνεύονται πάλι από την ηχοβολέα. Αυτά τα ανακλώμενα κύματα αναλύονται και μετατρέπονται σε εικόνα η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του μηχανήματος. Η εικόνα αλλάζει συνεχώς ανάλογα με τους προσλαμβανόμενους υπερήχους με αποτέλεσμα να απεικονίζεται η κίνηση της καρδιάς και των δομών της αλλά και η ροή του αίματος.
  Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να εκπνεύσει και να κρατήσει την αναπνοή του για λίγα δευτερόλεπτα, επειδή ο αέρας στους πνεύμονες μπορεί να επηρεάσει την εικόνα. < Μετά το πέρας του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος καρδιάς ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινή του δραστηριότητα χωρίς περιορισμούς.

 • Είναι ασφαλές;
  Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι απόλυτα ασφαλές για ενήλικες, παιδιά ή βρέφη.

Διοισοφάγειο Υπερηχογράφημα καρδιάς

Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής εξέταση που διαρκεί 5 με 15 λεπτά και μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την καρδιά. Με το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα λαμβάνονται εικόνες πολύ υψηλότερης ευκρίνειας από εκείνες του διαθωρακικού υπερηχογραφήματος κυρίως λόγω της ανατομικής γειτνίασης του οισοφάγου με το οπίσθιο τοίχωμα της καρδιάς και καλύτερης τρισδιάστατης απεικόνισης των δομών της.

 • Ποιος χρειάζεται την εξέταση;
  Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται ευρέως σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στους οποίους προγραμματίζεται η διενέργεια ανάταξης σε φλεβοκομβικό ρυθμό, με στόχο να αποκλεισθεί η παρουσία θρόμβου εντός του αριστερού κόλπου. Σε περίπτωση παρουσίας θρόμβου αναβάλλεται η ανάταξη.

  Σε κάθε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να διερευνώνται τυχόν καρδιακά αίτια που ενδεχομένως ενοχοποιούνται για εμβολικά εγκεφαλικά επεισόδια, όπως θρόμβοι στο ωτίο του αριστερού κόλπου, εκβλαστήσεις λόγω ενδοκαρδίτιδας, βαλβιδοπάθειες, ανοιχτό ωοειδές τρήμα, μεσοκολπικη επικοινωνία και αθηρωμάτωση της αορτής καθώς και άλλα σπανιότερα αίτια από την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία. Η εξέταση συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

  Πολύ σημαντική ένδειξη της εξέτασης είναι ο προσδιορισμός της βαρύτητας μιας βαλβιδοπαθειας, όπως η στένωση και η ανεπάρκεια της αορτικής η της μιτροειδούς βαλβίδας και ο λεπτομερής προσδιορισμός του μηχανισμού της δυσλειτουργίας της. Ειδικά για τη μιτροειδή βαλβίδα λαμβάνουμε πολύτιμες πληροφορίες πριν τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης ή της διαδερμικής παρέμβασης με το τρισδιάστατο διοισοφαγειο και την τρισδιάστατη απεικόνιση της βαλβίδας.

  Όταν υπάρχει η κλινική υποψία ενδοκαρδίτιδας, λοίμωξης δηλαδή των βαλβίδων της καρδιάς, το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση, λόγω της υψηλής ακρίβειας απεικόνισης των καρδιακών δομών.

 • Τι προετοιμασία χρειάζεται;
  Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 6 ώρες.
 • Πώς γίνεται η εξέταση;

  Θα του χορηγηθούν ένας ή δύο ψεκασμοί στο φάρυγγα και ο λαιμός θα μουδιάσει ελαφρώς, ενώ θα δοθούν ενδοφλεβίως φάρμακα που θα βοηθήσουν να χαλαρώσει μέσω μιας ενδοφλέβιας γραμμής που θα έχει τοποθετηθεί. Μετά από επαρκή ύπνωση ένας εύκαμπτος σωλήνας με τον ηχοβολέα προωθείται μέσω της στοματικής κοιλότητος μέχρι περίπου το μέσο του οισοφάγου (διαδικασία ανάλογη με τη γαστροσκόπηση).

 • Είναι ασφαλές;

  Η διοισοφάγειος υπερηχογραφία (δισδιάστατη και τρισδιάστατη) είναι μια μη επεμβατική και σχετικά ασφαλής διαγνωστική μέθοδος.

Stress echo-Δυναμική υπερηχογραφία

H δυναμική υπερηχογραφία (stress echo) είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει το υπερηχογράφημα καρδιάς με την πρόκληση φυσικής ή φαρμακολογικής φόρτισης για την εκτίμηση της παρουσίας, εντόπισης και έκτασης μυοκαρδιακής ισχαιμίας.

 • Το stress echo έχει πολύ καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια από την απλή δοκιμασία κόπωσης και παρόμοια με αυτή του σπινθηρογραφήματος καρδιάς στην ανίχνευση ισχαιμίας. Ακόμη, το stress echo έχει προγνωστική αξία, αφού μπορεί να διαστωματώσει τον κίνδυνο ασθενών με γνωστή στεφανιαία νόσο. Έτσι το αποτέλεσμα της εξέτασης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόφαση για διενέργεια στεφανιογραφίας ή αγγειοπλαστικής
  Η ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου και η σοβαρότητα βαλβιδικής νόσου είναι επιπρόσθετες εφαρμογές της μεθόδου.
 • Ποιος χρειάζεται stress echo;
  Oι συνήθεις ενδείξεις διενέργειας Stress echo είναι:

  • Ο θωρακικός πόνος
  • Μετά από άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (δοκιμασία κόπωσης, σπινθηρογράφημα καρδιάς, στεφανιογραφία ή πολύ υψηλό CT calcium score από αξονική καρδιάς) όταν τα αποτελέσματα είτε είναι αμφίβολα είτε υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Στα πλαίσια προεγχειρητικής εκτίμησης για αγγειοχειρουργική επέμβαση.
  • Εντός τριών μηνών μετά από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (έμφραγμα μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη).
  • Μετά από επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική, αορτοστεφανιαία παράκαμψη-bypass).
  • Σε ασθενείς που έχουν περιορισμούς στην εκτέλεση φυσικής άσκησης, λόγω κακής ανοχής σε αυτήν, λόγω αναπνευστικών, ορθοπεδικών προβλημάτων ή προχωρημένης ηλικίας, που είτε αποτρέπουν από το να υποβληθούν σε ένα τεστ κοπώσεως είτε είναι λόγος να το σταματήσουν πρόωρα.

  Η διενέργεια του stress echo παρέχει ακόμα καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια σε σχέση με τις άλλες μεθόδους στις παρακάτω ομάδες ασθενών

  • Υπέρταση
  • Γυναίκες
  • Διαβητικοί
  • LBBB
 • Tί προετοιμασία χρειάζεται;
  Συνιστάται να είναι ο ασθενής να είναι νηστικός και να μην έχει καπνίσει για δύο ώρες πριν την εξέταση. Προηγείται συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του για ενδεχόμενη προσωρινή διακοπή κάποιων φαρμάκων (β-blocker) και για τυχόν συνταγογράφηση σκιαγραφικού,το οποίο θα πρέπει ο ασθενής να προσκομίσει την ημέρα της εξέτασης.
 • Πώς γίνεται η εξέταση;
  Η «άσκηση» της καρδιάς μπορεί να γίνει είτε με τον κλασικό τρόπο της βάδισης σε κυλιόμενο τάπητα ή άσκησης σε εργομετρικό ποδήλατο είτε, συνηθέστερα, με χορήγηση φαρμάκου (δοβουταμίνης), το οποίο σταδιακά αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς ενώ ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης λαμβάνεται διαρκώς καταγραφή ΗΚΓ και ΑΠ. Υπερηχοκαρδιογραφικές εικόνες λαμβάνονται αρχικά κατά τη διάρκεια της ηρεμίας, κατόπιν καθ’όλη τη διάρκεια της εξέτασης (άσκηση ή δοβουταμίνη) αλλά και αργότερα κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.
 • Είναι ασφαλές;
  Η εξέταση αυτή είναι πολύ ασφαλής και συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα, αφού γίνεται σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον. Μπορεί να υπάρξει μια μικρή πιθανότητα αρρυθμίας ή ενόχλησης στο στήθος κατά τη φαρμακευτική κόπωση ή πολύ μικρή πιθανότητα εκδήλωσης στηθάγχης σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπου υπάρχει εκτεταμένη νόσος, οπότε και θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από τον ιατρό.

Ηοlter Ρυθμού

24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος
Το Holter ρυθμού είναι μία μη επεμβατική εξέταση με την οποία επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού για διάστημα 24 έως 48 ωρών.

 • Ποιος χρειάζεται Holter ρυθμού;
  Εάν τα συμπτώματά σας τείνουν να έρχονται και να φεύγουν (είναι παροξυσμικά με διαλείπουσα εμφάνιση), ενδέχεται να μην καταγράφονται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ). Το Holter ρυθμού χρησιμεύει για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που εμφανίζονται διαλειπόντως, όπως αίσθημα παλμών, λιποθυμία, ζάλη, απώλεια συνείδησης.  Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καταγραφής, αναλόγως της διάρκειας καταγραφής που απαιτείται, όπως το:

  • Holter ρυθμού:  είναι μια μικρή, φορητή συσκευή, μικρότερη από ένα κινητό τηλέφωνο, που καταγράφει ένα συνεχές ΗΚΓ, συνήθως για 24 έως 48 ώρες.
  • Εμφύτευσιμο Holter: Το εμφυτεύσιμο Ηolter μας επιτρέπει τη διάγνωση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού που δεν συμβαίνουν συχνά και απαιτούν μακροχρόνια και συνεχή παρακολούθηση. Χρησιμοποιούμε τις συσκευές αυτές  για τη διάγνωση της αιτίας των συγκοπικών επεισοδίων που πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθεί με τον αρχικό, έστω και ενδελεχή, έλεγχο και για την ανίχνευση  επεισοδίων  κολπικής μαρμαρυγής, που δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά πιθανόν να προκαλούν σοβαρές επιπλοκές (αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια) και χρήζουν κατάλληλης θεραπείας.
 • Πώς γίνεται η εξέταση;
  Η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς γίνεται με ηλεκτρόδια (συνήθως 7) τα οποία τοποθετούνται με αυτοκόλλητα στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα. Για καλύτερη ποιότητα καταγραφής μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση τριχών στα σημεία που τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρονται και καταγράφονται σε ένα μικρό μηχάνημα με διαστάσεις μικρότερες ενός κινητού τηλεφώνου το οποίο μπορεί να στερεωθεί και σε ειδική θήκη στη ζώνη του ασθενούς. Στη διάρκεια της καταγραφής συστήνεται στον ασθενή να επιτελεί τις συνήθεις του δραστηριότητες, με μόνο περιορισμό ότι δεν επιτρέπεται να κάνει μπάνιο. Τα αυτοκόλλητα αφαιρούνται μετά την ολοκλήρωση της περιόδου παρακολούθησης. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, ο ασθενής καλείται να καταγράφει  την ώρα εκδήλωσής τους, χρονική στιγμή κατά την οποία εκδηλώθηκε η ύποπτη συμπτωματολογία. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η πιθανή συσχέτιση των συμπτωμάτων του ασθενή με ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είδος αρρυθμίας (βραδυ-αρρυθμία ή ταχυ-αρρυθμία) ευθύνεται για τη συμπτωματολογία του ασθενή.

  Μετά την ανάλυση της καταγραφής, προκύπτουν τα αποτελέσματα τα οποία παραδίδονται στον ασθενή.

 • Eίναι ασφαλής;
  Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη.

Δοκιμασία Κόπωσης σε Κυλιόμενο Τάπητα

Η δοκιμασία κόπωσης είναι μία μη επεμβατική εξέταση η οποία αποσκοπεί στην εκτίμηση της απάντησης του ασθενή στην κόπωση υπό συνεχή ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση.

 • Ποιος χρειάζεται δοκιμασία κόπωσης;
  Η δοκιμασία κόπωσης διενεργείται κυρίως σε ασθενείς με υποψία στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον είναι χρήσιμη και σε ασθενείς με αναφερόμενο αίσθημα παλμών ή συγκοπτικά επεισόδια για να εκτιμηθεί η ενδεχόμενη εμφάνιση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού κατά την κόπωση.
 • Tί προετοιμασία χρειάζεται;
  Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3 ώρες. Η διακοπή ή όχι της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενή πριν την εξέταση γίνεται κατά περίπτωση κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό.
 • Πώς γίνεται η εξέταση;

  Ο ιατρός τοποθετεί αυτοκόλλητα (συνήθως 10) σε κατάλληλες θέσεις στον κορμό, στο θώρακα και στους ώμους του ασθενή. Στα αυτοκόλλητα αυτά συνδέονται ηλεκτρόδια για την ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση του ασθενή στη διάρκεια της εξέτασης.

  Kατά την εξέταση ο ασθενής καλείται να περπατήσει σε κυλιόμενο τάπητα του οποίου η ταχύτητα και η κλίση αυξάνονται προοδευτικά κατά στάδια. Στη διάρκεια της άσκησης καταγράφεται σε ειδικό υπολογιστή το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενή και εκτυπώνονται περιοδικά καταγραφές, ενώ ανά διαστήματα γίνεται και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η άσκηση συνεχίζεται μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων ή συγκεκριμένων παθολογικών ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ή μέχρι την επίτευξη επαρκώς υψηλής καρδιακής συχνότητας ώστε να θεωρηθεί ότι ο ασθενής υπεβλήθη σε μέγιστη κόπωση. Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο ασθενής παραμένει σε ύπτια θέση για διάστημα 10-15 λεπτών υπό ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 30 λεπτά.

 • Είναι ασφαλής;
  Η εξέταση είναι γενικά ασφαλής. Η πιθανότητα εμφάνισης συμβαμάτων στη διάρκεια της εξέτασης είναι μικρότερη από 1 στις 2500.