καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Ο όρος «καρδιακή ανεπάρκεια» το κάνει να φαίνεται ότι η καρδιά δεν λειτουργεί πλέον καθόλου και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει. Στην πραγματικότητα, η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν αντλεί όπως θα έπρεπε. Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια  είναι ένας τύπος καρδιακής ανεπάρκειας που απαιτεί έγκαιρη ιατρική βοήθεια, αν και μερικές φορές οι δύο όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.

Το σώμα σας εξαρτάται από την αντλία της καρδιάς για την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του σώματος. Όταν τα κύτταρα τρέφονται σωστά, το σώμα μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Με την καρδιακή ανεπάρκεια, η εξασθενημένη καρδιά δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα κύτταρα με αρκετό αίμα. Αυτό οδηγεί σε κόπωση και δύσπνοια και ορισμένα άτομα έχουν βήχα. Οι καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το σκαλοπάτι ή η μεταφορά παντοπωλείων μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολες.

 

Διάγραμμα καρδιακής ανεπάρκειας

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια καρδιά που δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον φόρτο εργασίας της. Το σώμα μπορεί να μην πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή κατάσταση και συνήθως δεν υπάρχει θεραπεία. Αλλά πολλοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια ζουν μια πλήρη, ευχάριστη ζωή όταν η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια  και αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων που κατανοούν την κατάστασή σας.

Πώς λειτουργεί η φυσιολογική καρδιά

Η φυσιολογική υγιής καρδιά  είναι μια ισχυρή, μυϊκή αντλία λίγο μεγαλύτερη από μια γροθιά. Αντλεί συνεχώς αίμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.

Η καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους, δύο στα δεξιά και δύο στα αριστερά:

  • Δύο ανώτεροι θάλαμοι που ονομάζονται atria (ένας ονομάζεται αίθριο)
  • Δύο κάτω θάλαμοι που ονομάζονται κοιλίες

Το δεξιό κόλπο παίρνει αίμα εξαντλημένο σε οξυγόνο από το υπόλοιπο σώμα και το στέλνει μέσω της δεξιάς κοιλίας όπου το αίμα γίνεται οξυγονωμένο στους πνεύμονες.

Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα ταξιδεύει από τους πνεύμονες στο αριστερό κόλπο και μετά στην αριστερή κοιλία, το οποίο το αντλεί στο υπόλοιπο σώμα.

Η καρδιά αντλεί αίμα στους πνεύμονες και σε όλους τους ιστούς του σώματος μέσω μιας σειράς πολύ οργανωμένων συστολών των τεσσάρων θαλάμων. Για να λειτουργήσει σωστά η καρδιά, οι τέσσερις θάλαμοι πρέπει να κτυπήσουν με οργανωμένο τρόπο.

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια;

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, προοδευτική κατάσταση στην οποία ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος για αίμα και οξυγόνο. Βασικά, η καρδιά δεν μπορεί να συμβαδίσει με τον φόρτο εργασίας της.

Αρχικά η καρδιά προσπαθεί να το αντισταθμίσει με:

  • Μεγέθυνση. Η καρδιά τεντώνεται να συστέλλεται πιο έντονα και συμβαδίζει με τη ζήτηση άντλησης περισσότερου αίματος. Με την πάροδο του χρόνου αυτό αναγκάζει την καρδιά να διευρυνθεί.
  • Ανάπτυξη περισσότερης μυϊκής μάζας. Η αύξηση της μυϊκής μάζας συμβαίνει επειδή τα συστέλλοντα κύτταρα της καρδιάς μεγαλώνουν. Αυτό επιτρέπει στην καρδιά να αντλεί πιο δυνατά, τουλάχιστον αρχικά.
  • Ταχύτερη άντληση. Αυτό βοηθά στην αύξηση της απόδοσης της καρδιάς.

Το σώμα προσπαθεί επίσης να αντισταθμίσει με άλλους τρόπους:

  • Τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν για να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν την απώλεια ισχύος της καρδιάς.
  • Το σώμα εκτρέπει το αίμα μακριά από λιγότερο σημαντικούς ιστούς και όργανα (όπως τα νεφρά), την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Αυτά τα προσωρινά μέτρα καλύπτουν το πρόβλημα της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά δεν το επιλύουν. Η καρδιακή ανεπάρκεια συνεχίζεται και επιδεινώνεται έως ότου αυτές οι αντισταθμιστικές διαδικασίες δεν λειτουργούν πλέον.

Τελικά η καρδιά και το σώμα δεν μπορούν να αντέξουν και το άτομο βιώνει την κόπωση, τα αναπνευστικά προβλήματα ή άλλα συμπτώματα που συνήθως οδηγούν ένα ταξίδι στον γιατρό.

Οι μηχανισμοί αποζημίωσης του σώματος βοηθούν να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν την κατάστασή τους παρά μόνο χρόνια μετά την έναρξη της πτώσης της καρδιάς. (Είναι επίσης ένας καλός λόγος να κάνετε τακτικό έλεγχο με το γιατρό σας.)

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να περιλαμβάνει την αριστερή πλευρά, τη δεξιά πλευρά ή και τις δύο πλευρές της καρδιάς. Ωστόσο, συνήθως επηρεάζει πρώτα την αριστερή πλευρά.