καρδιακή ανακοπή

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Η καρδιακή ανακοπή είναι η απότομη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο που μπορεί ή δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο . Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή μετά από άλλα συμπτώματα. Η καρδιακή ανακοπή είναι συχνά θανατηφόρα εάν δεν ληφθούν αμέσως τα κατάλληλα μέτρα.

Η καρδιακή προσβολή είναι ίδια με την καρδιακή ανακοπή;

Όχι. Ο όρος «καρδιακή προσβολή» χρησιμοποιείται συχνά κατά λάθος για να περιγράψει καρδιακή ανακοπή. Ενώ μια καρδιακή προσβολή  μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή, τα δύο δεν είναι τα ίδια.

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται από απόφραξη που σταματά τη ροή του αίματος στην καρδιά. Μια καρδιακή προσβολή αναφέρεται στο θάνατο του καρδιακού μυϊκού ιστού λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Είναι ένα πρόβλημα «κυκλοφορίας». Η καρδιακή προσβολή είναι αρκετά σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα.

Αντίθετα, η καρδιακή ανακοπή προκαλείται όταν το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς δυσλειτουργεί. Η καρδιά σταματά να χτυπά σωστά. Η λειτουργία άντλησης της καρδιάς «σταματά» ή σταματά.

Στην καρδιακή ανακοπή, ο θάνατος μπορεί να προκύψει γρήγορα εάν δεν ληφθούν αμέσως κατάλληλα μέτρα. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αντιστραφεί εάν πραγματοποιηθεί CPR  και ένας απινιδωτής σοκάρει την καρδιά και αποκαθιστά έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μέσα σε λίγα λεπτά.

Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς που ονομάζονται αρρυθμίες . Μια κοινή αρρυθμία που σχετίζεται με καρδιακή ανακοπή είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή . Στην κοιλιακή μαρμαρυγή, οι κάτω θάλαμοι της καρδιάς αρχίζουν ξαφνικά να χτυπούν χαοτικά και δεν αντλούν αίμα.

Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προκληθεί από σχεδόν οποιαδήποτε γνωστή καρδιακή κατάσταση.

Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν όταν το ηλεκτρικό σύστημα μιας καρδιάς πάσχει από δυσλειτουργία. Αυτή η δυσλειτουργία προκαλεί μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό όπως κοιλιακή ταχυκαρδία  ή κοιλιακή μαρμαρυγή . Ορισμένες καρδιακές ανακοπές προκαλούνται επίσης από την υπερβολική επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού ( βραδυκαρδία ).

Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί όπως αυτοί είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Άλλες αιτίες καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνουν:

  • Ουλή του καρδιακού ιστού – Μπορεί να είναι αποτέλεσμα προηγούμενης καρδιακής προσβολής ή άλλης αιτίας. Μια καρδιά που σημαδεύεται ή διευρύνεται από οποιαδήποτε αιτία είναι επιρρεπής σε ανάπτυξη απειλητικών για τη ζωή κοιλιακών αρρυθμιών. Οι πρώτοι έξι μήνες μετά από καρδιακή προσβολή είναι περίοδος υψηλού κινδύνου για ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς με αθηροσκληρωτική καρδιακή νόσο.
  • Πυκνωμένο καρδιακό μυ (καρδιομυοπάθεια) – Η βλάβη στον καρδιακό μυ μπορεί να οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή βαλβίδα ή άλλες αιτίες. Ένας άρρωστος καρδιακός μυς μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ξαφνική καρδιακή ανακοπή, ειδικά εάν έχετε επίσης καρδιακή ανεπάρκεια. Μάθετε περισσότερα για την καρδιομυοπάθεια .
  • Καρδιακά φάρμακα – Υπό ορισμένες συνθήκες, ορισμένα καρδιακά φάρμακα μπορούν να καθορίσουν το στάδιο για αρρυθμίες που προκαλούν ξαφνική καρδιακή ανακοπή. (Παραδόξως, τα αντιαρρυθμικά φάρμακα που θεραπεύουν αρρυθμίες μπορούν μερικές φορές να παράγουν κοιλιακές αρρυθμίες ακόμη και σε κανονικές δόσεις. Αυτό ονομάζεται «προαρρυθμικό» αποτέλεσμα.) Σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα του καλίου και του μαγνησίου στο αίμα (από τη χρήση διουρητικών, για παράδειγμα) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζωή- απειλώντας αρρυθμίες και καρδιακή ανακοπή.
  • Ηλεκτρικές ανωμαλίες – Αυτές, όπως το  σύνδρομο Wolff-Parkinson-White  και το σύνδρομο Long QT , μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε παιδιά και νέους.
  • Ανωμαλίες  αιμοφόρων αγγείων – Αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα στις στεφανιαίες αρτηρίες και την αορτή. Η αδρεναλίνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή όταν υπάρχουν αυτές οι ανωμαλίες.
  • Ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών – Αυτό μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά υγιή άτομα.