Πώς η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες;

Η χοληστερόλη που συσσωρεύεται στις αρτηρίες της καρδιάς είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τη νούμερο ένα αιτία θανάτου στις γυναίκες. Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων ή καρδιακής προσβολής.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής χοληστερόλης, αλλά οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν μερικές βασικές διαφορές που ως επί το πλείστον σχετίζονται με ορμόνες.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι ένα κηρώδες λίπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει τα κύτταρα, τις ορμόνες και άλλες σημαντικές ουσίες όπως η βιταμίνη D και η χολή (ένα υγρό που βοηθά με την πέψη). Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματος σε σωματίδια γνωστά ως λιποπρωτεΐνες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών:

 

  • Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) χοληστερόλη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «κακή χοληστερόλη» και μεταφέρει χοληστερόλη όπου χρειάζεται στο σώμα.
  • Η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) χοληστερόλη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «καλή χοληστερόλη» και μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ.

 

Πώς η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι γνωστά ως υπερχοληστερολαιμία ή δυσλιπιδαιμία. Οι άνθρωποι που τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους είναι υψηλότερα από το κανονικά και της HDL είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να είναι σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, σε όσους έχουν πολλή LDL χοληστερόλη στο αίμα τους, υπάρχει πιθανότητα να συσσωρευτεί μέσα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Η HDL χοληστερόλη βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από το αίμα, αλλά αν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά, δεν θα αρκούν για να βοηθήσουν στην άρση της συσσώρευσης της LDL χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία.

Με την πάροδο του χρόνου, η συσσώρευση της LDL εντός των αιμοφόρων αγγείων ενδέχεται να μετατραπεί σε μια ουσία γνωστή ως πλάκα. Η πλάκα μπορεί να στενέψει και να σκληρύνει τις αρτηρίες και να περιορίσει τη ροή του αίματος, κάτι που ονομάζεται αθηροσκλήρωση και θεωρείται ένας τύπος καρδιακής νόσου.

Σε γενικές γραμμές, τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα τα LDL επίπεδα, σημαίνουν ότι υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς η χοληστερόλη επηρεάζει τις γυναίκες διαφορετικά από τους άνδρες;

Οι γυναίκες έχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα της HDL χοληστερόλης από τους άνδρες, λόγω μιας γυναικείας ορμόνης φύλου γνωστή ως οιστρογόνα. Ακόμη, τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, λόγω των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων.

Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, αυξάνεται και η HDL χοληστερόλη, με αποκορύφωση την στιγμή της ωορρηξίας. Από την άλλη, τα LDL και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης μειώνονται καθώς αυξάνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, φθάνοντας σε χαμηλό επίπεδο λίγο πριν από την εμμηνόρροια.

Όταν οι γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση γύρω από τις ηλικίες 50 έως 55, πολλές παρουσιάζουν μια αλλαγή στα επίπεδα χοληστερόλης τους. Κατά την εμμηνόπαυση, τα συνολικά και LDL επίπεδα χοληστερόλης τείνουν να αυξάνονται και της HDL χοληστερόλης να μειώνονται. Για το λόγο αυτό, ακόμη και οι γυναίκες που είχαν καλές τιμές χοληστερόλης κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ζωής τους μπορεί να έχουν υψηλή χοληστερόλη στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακές παθήσεις, ειδικά ορισμένες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να κάνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης να αυξηθούν, αλλά επιστρέφουν στο κανονικό μετά από την εγκυμοσύνη.

Παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων για τις γυναίκες

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από τις γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 

  • Γήρανση
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων
  • Κάπνισμα
  • Έλλειψη άσκησης
  • Να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη
  • Κακή διατροφή, όπως μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά
  • Οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH)
  • Διαβήτης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (προεκλαμψία)
  • Διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

 Τι θεωρείται φυσιολογική χοληστερόλη για τις γυναίκες;

Υψηλή χαρακτηρίζεται η χοληστερόλη της οποίας το συνολικό επίπεδο υπερβαίνει τα 200 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες άνω των 20 ετών.

HDL. Στις γυναίκες, όταν τα επίπεδα HDL είναι κάτω από 50 mg/dL, θεωρείται πως υφίσταται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όταν είναι πάνω από 60 mg/dL μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

LDL. Για τις γυναίκες, συνιστάται να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα επίπεδα LDL:

Κάτω από 100 mg/dL εάν δεν έχουν καρδιακές παθήσεις

Κάτω από 70 mg/dL εάν έχουν καρδιακές παθήσεις ή διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η ηλικία άνω των 55 ετών, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχεται η χοληστερόλη

Οι γυναίκες άνω των 20 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους περίπου κάθε 5 χρόνια, ενώ όσες έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να τα ελέγχουν πιο συχνά.

Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης μετά την εμμηνόπαυση, κάθε ένα με δύο χρόνια για τις γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 και κάθε χρόνο οι άνω των 65.

Τρόποι μείωσης του κινδύνου χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων

Το πρώτο βήμα για την κατανόηση του κινδύνου καρδιακής νόσου είναι ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης από έναν γιατρό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση της χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει.

Οι στατίνες είναι το πιο συνηθισμένο φάρμακο που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Εάν αυτές δεν λειτουργούν, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο, ειδικά αν πιστεύει ότι ο ασθενής είναι σε υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου ή εάν έχει οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ας δούμε πώς μπορούν μέσω αυτών να διατηρηθούν υγιή τα επίπεδα χοληστερόλης:

 

  • Διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα
  • Τήρηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρέθηκαν σε λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφυγή των τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως καραμέλες, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων
  • Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

 

Συμπερασματικά, αν και η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιακές παθήσεις τείνουν να εμφανίζονται αργότερα στη ζωή για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου για πολλές γυναίκες. Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει σημάδια ή συμπτώματα, οπότε ο μόνος τρόπος για να ξέρει κανείς αν έχει, είναι να ελέγχει τη χοληστερόλη του με ένα γιατρό σε τακτική βάση, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Όσο νωρίτερα αντιμετωπίζονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης των παθήσεων αυτών.