Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Την αμφίδρομη σχέση καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης αποκαλύπτει νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και οι πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κατάθλιψη.

Η προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, περιελάμβανε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, οι οποίοι εξετάστηκαν για κατάθλιψη μέσω ενός βασικού ερωτηματολογίου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης αξιολογήθηκε το βάρος, το κάπνισμα, η διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, το σάκχαρο, τη χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων.

Αφού ελήφθησαν υπόψιν και παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα και το εισόδημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης ήταν 3,1 φορές περισσότερο πιθανό να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία συγκριτικά με τους ανθρώπους χωρίς κατάθλιψη. Αντίστοιχα, οι πάσχοντες από ήπια έως μέτρια κατάθλιψη είχαν 1,4 περισσότερες πιθανότητες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Brent Medoof τόνισε ότι η μελέτη δείχνει μία σαφή σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη χειρότερη καρδιακή υγεία, παρόλο που δεν μπορεί να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύνδεση.

«Είτε συμβαίνει επειδή πάσχουν από κατάθλιψη είτε επειδή δεν θέλουν να μετακινηθούν, είτε επειδή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους ή είναι ανίκανοι να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, εμείς πρέπει να το ελέγξουμε σε περαιτέρω μελέτη», ανέφερε ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι 15-30% των ανθρώπων με καρδιαγγειακές παθήσεις πάσχουν από κατάθλιψη -ποσοστό δύο με τρεις φορές μεγαλύτερο από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η σύνδεση είναι πιθανότατα συμπεριφορική, καθώς οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να είναι λιγότερο δραστήριοι και να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και το νευρικό σύστημα με τρόπους που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, έχει συνδεθεί με τη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με διάφορες ασθένειες.

πηγή: onmed.gr