Κάπνισμα και Καρδιά

Το κάπνισμα θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορες παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια, η περιφερική αγγειακή νόσος, ακόμη και η θνησιμότητα. Επιπλέον, υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του καπνίσματος και της σοβαρότητας αυτών των κινδύνων. Ακόμη και τα ελάχιστα επίπεδα καπνίσματος μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Επομένως, η απλή μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται την ημέρα δεν εξαλείφει εντελώς τους σχετικούς κινδύνους. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 15 χρόνια για την αποχή από το κάπνισμα για να έχουν οι πρώην καπνιστές επίπεδο καρδιαγγειακού κινδύνου παρόμοιο με αυτό των μη καπνιστών.

 

Τι συμβαίνει όμως στην χώρα μας;

Η πανελλαδική μελέτη που διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανέφερε ότι το 2014, 3 στους 10 Έλληνες ≥15 ετών κάπνιζαν σε καθημερινή βάση, ενώ 1 στους 20 ήταν περιστασιακοί καπνιστές. Υπήρξε μείωση κατά 14,4% στον αριθμό των καθημερινών καπνιστών σε σύγκριση με αυτήν της έρευνας του 2009. Η νέα πανελλαδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ το 2019, έδειξε περαιτέρω μείωση κατά 8,8% στον επιπολασμό καπνίσματος σε σύγκριση με το 2014. Ομοίως, η Παγκόσμια Έρευνα Καπνού Ενηλίκων (GATS) του 2013 έδειξε ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος μεταξύ των Ελλήνων ≥15 ετών ήταν 38,2% και ο μέσος αριθμός τσιγάρων που καπνίζονταν ημερησίως ήταν 19,8, περίπου ένα πακέτο. Τα προαναφερθέντα ευρήματα είναι επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ. Ο επιπολασμός του καπνίσματος του πληθυσμού της μελέτης μειώθηκε από 43% σε 33% σε μια περίοδο 10 ετών. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση μπορεί να συνέβαλε στη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος σύμφωνα και με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τις έρευνες «Hellas Health». Πιο πρόσφατα, μια εθνική αντιπροσωπευτική τηλεφωνική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μπεχράκη το 2020, έδειξε ότι ο επιπολασμός καπνίσματος στους Έλληνες ενήλικες ήταν 28%, τοποθετώντας τη χώρα, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, κοντά στον μέσο όρο όρος. επιπολασμού καπνίσματος.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα της προηγούμενης δεκαετίας, είναι λυπηρό να αναφέρουμε ότι σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες Έλληνες καπνίζει. Δυστυχώς, οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα στοιχίζουν τη ζωή σε περίπου 22.700 άτομα ετησίως στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού θανάτων. Επιπλέον, το κάπνισμα επιβάλλει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στη χώρα μας, με το συνολικό οικονομικό κόστος να ανέρχεται στα 6,88 δισ. ευρώ.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η εξάρτηση από τη χρήση καπνού αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως μια χρόνια ασθένεια που απαιτεί την τεχνογνωσία των επαγγελματιών υγείας. Η ύψιστη προτεραιότητα για τα άτομα που καπνίζουν είναι να διακόψουν τη χρήση του καπνού, καθώς ωφελεί σημαντικά τη συνολική υγεία τους. Μετά από ένα χρόνο διακοπής του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται σημαντικά και μετά από περίπου πέντε χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι ισοδύναμος με αυτόν ενός μη καπνιστή. Ο καρδιολόγος σας μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη καθοδήγηση και να πραγματοποιήσει ουσιαστικές προληπτικές καρδιακές εξετάσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιτακτική για τους καπνιστές.

 

Πηγή: https://cardiohealth.gr/arthra/igia/kapnisma-kai-kardia